Kanada Vaşağı, kedigiller ailesinin bir üyesidir. Kanada vaşağı 75 – 105 cm boyunda ve 8 ile 13,5 kilogram arasında gelir. Omuz yüksekliği yaklaşık 60 cm’dir. Kanada vaşağı Kanada’da , Alaska’nın güney kesimlerinde Kuzey Oregon, Kuzey Idaho, Kayalık Dağları Bölgesi’nde (Wyoming, Kuzey Colorado) yaşar.

Kanada Vaşağı Nasıl Bir Hayvandır ?

Kanada vaşağı doğası gereği yalnız dolaşır, geceleri avlanan kedigiller ailesinin bir üyesidir. İyi gören gözleri ve muhteşem koku alma duyusuyla harika birer avcıdırlar.

Vaşaklar, küçük geyikler, porsuk, tavşangiller, tilki, sincap, balık ve kuşlar ile beslenirler. Sadece mecbur kaldıkları zamanlarda leş de yerler. Evcil hayvanlara büyük zarar verebilirler. Bu sebebten bu kediler halen daha avlanmaktadırlar.

Kanada vaşağının çiftleşme zamanı Mart başında başlar, Nisan başı ve ortasına kadar devam eder. 63 günlük bir gebeliğin ardından ortalama olarak iki ile dört kadar yavru dünyaya gelir. Hatta ender olarak altı kadar yavrunun doğduğu olur. Yavrular doğduğunda kör ama bol kıllıdırlar. Gözleri 10 gün sonra açılır ve yavrular yaklaşık 2 ay sonra kovuğu terk ederler. Genellikle anneleriyle avlanmaya giderler.

Kaynak: https://www.kanadakulturmerkezi.com/kanada-vasagi.html

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir